Elkészült Győr-Moson-Sopron megye foglalkoztatási stratégiája

xadmin 29/06/2017

Elkészült Győr-Moson-Sopron megye foglalkoztatási stratégiája, amely a megyei fejlesztési célokkal összhangban a munkaerőhiány csökkentését és az álláskeresők munkába állását segíti – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a megyei önkormányzat elnöke Győrben. Németh Zoltán részletezte: a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetű álláskeresők, az életkoruk, iskolai végzettségük, egészségi állapotuk, nemzetiségi hovatartozásuk miatt elhelyezkedési nehézségekkel küzdők, a gyermekgondozásról, vagy ápolásból visszatérők elhelyezkedését hivatott támogatni a stratégia bérjellegű támogatással és szakmai képzésekkel.

A prioritások között elsősorban a hiányszakmák – lakatos, forgácsoló, hegesztő, gépésztechnikus, gépészmérnök, ápoló, logisztikus – iránti kereslet kielégítése áll, de ösztönöznék a munkaadókat munkavállalóik folyamatos képzésére is. A stratégia megvalósítására 2021-ig összesen 4,6 milliárd forint áll rendelkezésre a megyében, amiből a megyei önkormányzat 1,9 milliárd forinttal, a győri önkormányzat 1,8 milliárd forinttal, a soproni önkormányzat pedig 902 millió forinttal rendelkezik. Németh Zoltán emlékeztetett, hogy a megyében 2014 júniusában 5600 álláskeresőt tartottak nyilván, tavaly júniusban pedig 3700-at. A képzettség hiánya miatti tartós munkanélküliség 0,6 százalékos. A belföldi migráció “elvileg enyhíthetné” a foglalkoztatásból eredő problémákat, de a magasabb lakhatási költségek ellene hatnak – fűzte hozzá.

Győr-Moson-Sopron megyében 450 ezren élnek. A munkaerőpiac alakulását erősen határozza meg Bécs és Pozsony közelsége. A megyék egy főre jutó bruttó hazai termék szerinti rangsorában Győr-Moson-Sopron az első helyen áll: 2015-ben 4566 ezer forint volt, az országos átlagnál 32 százalékponttal több.

A szerzőről

Vélemény, hozzászólás?